Dieta pudełkowa wiąże się z szeregiem korzyści. Pozwala nie tylko wyrobić sobie zdrowe nawyki żywieniowe i zaoszczędzić czas, ale umożliwia również spróbowanie różnorodnych, zbilansowanych dań. Ponadto wiele osób, które skorzystało z cateringu dietetycznego, utrzymało po jego zakończeniu regularność pięciu posiłków. Przeczytaj, jakie jeszcze zalety ma dieta pudełkowa.
Dieta pudełkowa polega na tym, że firma cateringowa dostarcza we wskazane przez klienta miejsce gotowe posiłki na cały dzień. Dania są zbilansowane, mają dokładnie wymierzoną kaloryczność oraz zawartość mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa to dobre rozwiązanie, dla osób, które nie mają czasu na regularne robienie zakupów i gotowanie, a pragną utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe lub rozpocząć nową dietę.
Planowanie posiłków, robienie zakupów spożywczych i gotowanie zajmuje wiele czasu, a także wymaga sporej dawki motywacji, aby podejmować zawsze zdrowe wybory żywieniowe. Osoby zabiegane lub pracujące nad ważnym projektem, które nie mają czasu gotować, mogą zdecydować się na dietę pudełkową. Różnorodny catering dietetyczny Poznań to jedno z miast, na terenie których dostarczane są pełnowartościowe posiłki pod wskazany przez klienta adres. Osoba decydująca się na dietę pudełkową ma zwykle do wyboru zestaw trzech albo pięć posiłków na dzień – wszystkie dania są dostarczane do mieszkania w godzinach porannych. Zaoszczędzony na gotowaniu czas można spożytkować np. na aktywność fizyczną, pracę czy regenerację.
Niektóre firmy cateringowe w ramach wykupionego pakietu oferują opiekę dietetyczną, z której warto skorzystać. Dzięki temu rozwiązaniu kaloryczność i zawartość składników odżywczych w diecie zostaną dopasowane do indywidualnych potrzeb. Nowoczesne firmy oferujące catering dietetyczny z dowozem mają w ofercie różne diety – dostosowane m.in. do potrzeb sportowców, osób odchudzających się, a także wegetarian, wegan, osób zmagających się z Hashimoto i tych, które nie tolerują glutenu i laktozy. Szeroki wybór diet i możliwość dostosowania menu pod własne potrzeby sprawiają, że maleje ryzyko, że jakieś produkty użyte w daniach nie trafią w preferencje smakowe klienta.
Wiele osób, które zdecydowało się na diety pudełkowe, zauważyło u siebie utratę kilogramów oraz zmniejszoną chęć na podjadanie między posiłkami. Dobrze rozplanowane diety uwzględniają przekąski w formie zdrowych, nieprzetworzonych produktów, takich jak kokosowy pudding chia z konfiturą jagodową i wiórkami kokosowymi, dzięki czemu klienci ograniczają spożycie cukru. W czasach, kiedy nawet 70-80% produktów przetworzonych w markecie zawiera w składzie cukier, warto ograniczyć jego spożycie i zbudować system nawyków wspierający zdrowe odżywianie. Wiele inspiracji i motywacji może dostarczyć catering dietetyczny.
Zdj. główne: Obi – @pixel6propix/unsplash.com